Publisert 14.06.2022

Grunnstøting på Nordvest-Spitsbergen

Ekspedisjonsfartøyet M/S Virgo har grunnstøtt i Fuglefjorden nordvest på Spitsbergen. Det gikk hull på en drivstofftank under grunnstøtingen. Det jobbes med å tette lekkasjen og tømme tanken.


Publisert 11.06.2022

Møte i referansegruppa for verneforslag for nedre Adventdalen

Tirsdag i denne uka hadde Sysselmesteren møte med referansegruppa som skal gi innspill og råd i utarbeidingen av verneforslag for nedre Adventdalen. Verneprosessen kan følges her.


Publisert 10.06.2022

Ferdselsforbud på Mariaholmen, Midterhuksletta og Eholmen

Sysselmesteren minner om at det er ferdselsforbud på Mariaholmen, Midterhuksletta og Eholmen i Van Mijenfjorden nasjonalpark mellom 15. mai og 15. august av hensyn til dyreliv. Forbudssonen strekker seg 100 meter fra land. Se kart i verneforskriften.


Publisert 08.06.2022

Starter fredningssak for Isfjord radio

Riksantikvaren starter fredningssak for Isfjord Radio på Kapp Linné. Arbeidet med fredningen har hjemmel i svalbardmiljøloven. 


Publisert 07.06.2022

Båndtvang for alle hunder

Sysselmesteren minner om at det er båndtvang på hele Svalbard for alle hunderaser fra 15. mai til 15. august. Nå hekker fugler og båndtvang skal sikre at hunder ikke skremmer opp eller jager fugl og vilt.

 


Publisert 01.06.2022

Forelegg for isbryting i Van Mijenfjorden nasjonalpark

Sysselmesteren har etterforsket en hendelse fra begynnelsen av mai hvor et ekspedisjonsfartøy skal ha brutt is i Van Mijenfjorden. Etter forskrift om Van Mijenfjorden nasjonalpark på Svalbard § 6 er det forbudt å bryte fastis og is som er i ferd med å legge seg i nasjonalparken.


Publisert 24.05.2022

Ros fra Sysselmesterens feltinspektører

Sysselmesterens feltinspektører har avsluttet vintersesongen og gir ros til turoperatørene og folk flest.  -Inntrykket vi sitter igjen med er at de aller, aller fleste driver seriøst og ønsker å holde seg til lover og regler, oppsummerer Trym Alexandersen og Michael Andersson i feltlag vinter 2022.


Publisert 19.05.2022

Etterforsker ulovlig isbryting i verneområde

Sysselmesteren har fått tips om at et ekspedisjonsfartøy har brutt is ulovlig i Van Mijenfjorden. – Vi ser alvorlig på dette og har startet etterforskning, sier assisterende sysselmester Sølvi Elvedahl.


Publisert 18.05.2022

Etterforsker forstyrrelse av isbjørn

Sysselmesteren har fått flere meldinger om oppsøking og mulig ulovlig forstyrrelse av isbjørn. – Vi vil følge opp tips og har startet etterforskning av en konkret sak, sier assisterende sysselmester Sølvi Elvedahl.


Publisert 16.05.2022

Svalbard er risikoområde for fugleinfluensa

Det er påvist såkalt høypatogen fugleinfluensa i Norge, Sverige, Danmark og flere land i Europa.  - Potensielt smittede fugler trekker nordover til Svalbard, sier naturforvalter Egil Rønning hos Sysselmesteren. Meld fra til Mattilsynet eller Sysselmesteren om døde fugler.