Evakuerer deler av Nybyen

Kart over evakuert område.

Basert på snøskredfaglige vurderinger fra NGI og værprognosene har Sysselmesteren besluttet å evakuere bygningene på oversiden av veien i Nybyen. Det blir innført oppholds- og ferdselsforbud i samme område. Evakueringen må være gjennomført innen klokken 17.00 mandag ettermiddag. Ferdsels- og oppholdsforbudet i Nybyen innebærer blant annet at skuterløypa på oversiden av veien er stengt. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 06.02.2023

Sysselmesteren har gjennomført et møte med NGI, NVE og Longyearbyen Lokalstyre om skredfaren. NGI har vurdert at skred kan treffe bebyggelsen på oversiden av veien i Nybyen, dersom høyeste nedbørsprognose slår til. Sysselmesteren har på bakgrunn av dette besluttet evakuering og ferdselsforbud på oversiden av veien i Nybyen, som vil gjelde fra og med kl. 17.00 i dag mandag.

Det er sterk sørøstlig vind og snø mandag kveld og natt, som dreier til sørvest. Det er blåst inn en god del snø i vestvendte lesider under Gruvefjellet i løpet av gårdagen og vind og nedbør mandag vil føre til stor pålasting blant annet i renner under Gruvefjellet.

Det kan blant annet være fare for skavel-nedfall som kan utløse større skred som kan nå bygningene som ligger på østsiden (oversiden) av veien i Nybyen. Det kan også oppstå skred i fjellsiden.

- Værprognosene er usikre, og Sysselmesteren vil sammen med Longyearbyen lokalstyre og NGI følge utviklingen løpende. Det vil bli gjort en ny vurdering av situasjonen innen klokken 13 tirsdag, opplyser assisterende sysselmester Sølvi Elvedahl.

NGI er interessert i observasjoner av skred i terrenget. Du kan registrere observasjoner i appen Regobs. Har du ikke Regobs, kan informasjon om observerte skred rapporteres inn til NGI: skredvarsling@ngi.no eller tlf. 99 30 30 00.