Åpne dager på Fredheim

Foto: Monika Votvik/Sysselmesteren på Svalbard

Hilmar Nøis ønsket at fangststasjonen Fredheim i Sassen skulle være et minne om overvintringsfangsten på Svalbard. Sysselmesteren på Svalbard i samarbeid med Svalbard Museum åpner Fredheim for fastboende tre lørdager denne våren.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 13.03.2023

Fredheim er åpen for fastboende følgende lørdager i mars og april (med værforbehold):

  • 18 mars kl. 12-15
  • 25 mars kl. 12-15
  • 22 april kl. 12-15

På Fredheim vil Svalbard museum vil formidle historien om fangstfamilien Nøis.

Tilbudet gjelder kun fastboende på Svalbard. Det er ikke anledning til å ta imot større turfølger.

Det blir anledning til å gå inn i både nødbua og gammelhytta på egen hånd. I Villa Fredheim vil Svalbard museum formidle historien om fangstfamilien Nøis.

Om Hilmar Nøis
Hilmar Nøis hadde 38 overvintringer på Svalbard. 35 av disse var fangstmannsovervintringer. I tillegg jobbet han en vinter i kullgruve og var to vintre med på redningsaksjoner etter ekspedisjoner. Hilmar var gift to ganger, først med Elen Nøis. Sammen hadde de sønnen Johannes Kaps Nøis. Hilmar giftet seg senere med Helfrid Nøis. Helfrid tilbragte syv vintre på fangststasjonen og hjemmet deres, Villa Fredheim. Dette og mer til kan du høre litt mer om du kommer til Fredheim på "Åpen dag".

Hilmar Nøis ville at Fredheim skulle være et minne etter norsk fangstmannsliv og overdro Villa Fredheim til Sysselmesteren med betingelsen om at lokalbefolkningen skulle få tilgang av og til. Vi arrangerer nå åpne dager og håper å se deg der.

Velkommen!