Store skavler kan falle ned - evakuerer i Nybyen inntil videre

Basert på snøskredfaglige vurderinger fra Skred AS og NVE har Sysselmannen besluttet å evakuere bygningene på oversiden av veien i Nybyen inntil videre. Evakueringen må være gjennomført innen klokken 18.00 fredag. Det blir samtidig innført oppholds- og ferdselsforbud i området.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 09.04.2021

Det har bygget seg opp store skavler langs toppen av Gruvefjellet. Noen av skavlene er fem til syv heter høye. Dersom disse faller ned, kan de treffe bebyggelsen. De kan også utløse flakskred i fjellsiden.

- Det er knyttet stor usikkerhet knyttet til når og om skavlene kan løsne og falle ned. Dette avhenger blant annet av temperatur, sol og snøforhold. Konsekvensene kan bli store dersom de når bebyggelsen, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

- Vi har derfor besluttet å evakuere bygningene på oversiden av veien i Nybyen og innføre ferdsels- og oppholdsforbud i området inntil skavlene ikke lenger utgjør en trussel, sier hun.

Grunnlaget for å vurdere sannsynligheten for nedfall av skavler er vanskeligere enn for å vurdere sannsynlighet for og størrelse på flakskred.

- Sammen med Skred AS, NVE og Longyearbyen lokalstyre vil vi gjøre ukentlige vurderinger av situasjonen og evakueringen og ferdsels- og oppholdsforbudet, men vi understreker at det at det er svært usikkert når dette kan oppheves. Hensynet til liv og helse går alltid først, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Sammen med Skred AS, NVE og Longyearbyen lokalstyre gikk Sysselmannen gjennom situasjonen torsdag ettermiddag. Beredskapsrådet for Svalbard ble orientert på et møte fredag morgen. Med på møtet var også de som eier bygningene som omfattes av evakueringen, Skred AS og NVE.

- Longyearbyen lokalstyre har direkte kontakt med alle berørte aktører og jobber for å skaffe tilfredsstillende løsninger i en situasjon som vi antar kan bli langvarig, opplyser administrasjonssjef Hege Walør Fagertun i Longyearbyen lokalstyre.

Tidspunktet for evakuering fredag er også knyttet til værprognosene for helgen. Det er ventet sterk vind og snø framover.