Evakuerer i Nybyen fram til mandag formiddag

Basert på snøskredfaglige vurderinger fra Skred AS og værprognosene har Sysselmannen besluttet å evakuere bygningene på oversiden av veien i Nybyen i første omgang fram til mandag formiddag. Evakueringen må være gjennomført innen klokken 19.00 lørdag. Det blir samtidig innført oppholds- og ferdselsforbud på oversiden av all bebyggelse fra sørsiden av Spisshusene til sørenden av bebyggelsen i Nybyen. Se kart. Vei 100 på østsiden av Longyeardalen blir stengt fra Longyearbyen skole/det gamle sykehuset til krysset i Nybyen.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 03.04.2021

Beslutningen om evakuering og oppholds- og ferdselsforbud ble fattet på et møte mellom Sysselmannen, Skred AS, NVE og Longyearbyen lokalstyre lørdag klokken 13.00. Det vil bli gjort en ny vurdering av situasjonen mandag formiddag.

Det er fortsatt ustabilt snødekke og fare for skavelnedfall i området. Samtidig er det ventet sterk vind fra øst og noe snø det kommende døgnet. Basert på disse forholdene anbefaler Skred AS evakuering av området, samt oppholds- og ferdselsforbud og stenging av veien.

Det vil være adkomst til Nybyen fra Vei 300 på vestsiden av Longyeardalen.

Ferdsels- og oppholdsforbudet også at skuterløypa fra sørsiden av Spisshusene til sørenden av Nybyen er stengt.

Longyearbyen lokalstyre varsler dem som blir omfattet av evakueringen.

Det er betydelig skredfare – faregrad 3 - på Nordenskiöld Land og stor skredfare – faregrad 4 – i Svalbard øst og sør. Sysselmannen ber folk som er på tur om å ta sine forholdsregler og følge med på www.varsom.no.

Følg også med på nettsidene til Longyearbyen lokalstyre og Sysselmannen for informasjon om beslutning om evakuering og andre tiltak ved skredfare i Longyeardalen.