Vraket av Northguider er fjernet

Vraket av tråleren Northguider er nå helt fjernet fra Hinlopen. Lekteren med vrakdeler er på vei til fastlandet. - Vi er svært glad og lettet over at aksjonen har vært vellykket. Samarbeidet mellom alle aktørene har vært svært godt, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 01.09.2020

Fartøyet grunnstøtte den 28. desember 2018 i Nordaust-Svalbard naturreservat i Hinlopenstretet. Mannskapet på 14 ble reddet ut under svært vanskelige forhold. Etter kort tid ble Northguider tømt for diesel. Ut fra de høye miljøkravene norske myndigheter har satt for Svalbard, ble det også viktig at vraket skulle fjernes.

Vraket ble forsøkt fjernet i fjor, men aksjonen ble utsatt til i år fordi fartøyet var mer skadet enn forventet. Hele vraket er nå kuttet opp i mindre biter og blir fraktet til fastlandet.

Denne helgen har Kystverket og Sysselmannen vært på en inspeksjon for å se at oppdraget var utført i henhold til de føringer som var gitt. En gjennomgang av videoer fra dykkere på stedet der vraket lå, viser at alt var fjernet. Jernavfall var tatt over i en lekter med magnet, mens dykkere har fjernet annet materiale.

- Det er viktig at vi tar med oss lærdommen denne saken har gitt oss i forhold til framtidig beredskap i våre farvann, påpeker sysselmann Kjerstin Askholt.

Se pressemelding fra Kystverket til høyre.