Nederlandsk statsborger drept av isbjørn


Det var den nederlandske statsborgeren Johan Jacobus Kootte (38) som ble drept av en isbjørn på campingplassen utenfor Longyearbyen i natt. Han lå i teltet sitt da han ble angrepet av bjørnen. Pårørende er varslet.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 28.08.2020

Politiet hos Sysselmannen fikk melding klokken 03.50 om at en person på campingplassen var angrepet og skadet av en isbjørn. Bjørnen ble skutt mot av folk på stedet og gikk mot flyplassen, som ligger like i nærheten.

En politipatrulje rykket ut til stedet og sikret området. Longyearbyen sykehus ble varslet. Kootte ble bekreftet omkommet av lege på stedet.

De øvrige som befant seg på campingplassen er tatt hånd om av helsepersonell og psykososialt team fra Longyearbyen lokalstyre. Alle bodde i telt på campingplassen. De er ikke fysisk skadet, og vil bli avhørt utover dagen. Det dreier seg om tre tyskere, en nordmann, en finne og en italiener.

Isbjørnen som ble skutt og drept skal obduseres. Det er ikke klarlagt om denne bjørnen er en av de to bjørnene som har vært i nærområdet til Longyearbyen tidligere denne uken.

Politiet etterforsker saken videre og vil blant annet klargjøre hendelsesforløpet.

Sist en person ble drept av en isbjørn på Svalbard, var da en britisk skoleelev ble drept i en teltleir ved Von Post-breen i august i 2011.