Isbjørnbinne døde av sirkulasjonssvikt


Veterinærinstituttet er ferdig med sin obduksjon av den to år gamle isbjørnbinna som døde under transport til Nordaustlandet i slutten av januar i år. Ifølge obduksjonsrapporten er dødsårsaken sirkulasjonssvikt/sjokk som følge av kombinasjonen langvarig jaging, stress og medikamentell bedøving. I samarbeid med Norsk Polarinstitutt gjennomgår Sysselmannen nå rutinene for jaging og bedøving av isbjørn for å unngå liknende tilfeller i framtiden.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 26.03.2020

- Det er selvsagt svært beklagelig at dette skjedde, og det viser med all tydelighet at det ikke er noen enkel løsning å bedøve en isbjørn og frakte den bort fra bosettingen. Det er mange faktorer som spiller inn, som for eksempel lys- og værforhold og sikkerheten for personell under transport, sier miljøvernsjef Morten Wedege hos Sysselmannen på Svalbard.

Se pressemelding fra Norsk Polarinstitutt og Sysselmannen på Svalbard til høyre.