Sysselmannen avlivet isbjørnen


Isbjørnen som ved flere tilfeller de siste dagene har oppsøkt bebyggelsen i Longyearbyen, ble avlivet kl. 04.00 i Hanaskogdalen i dag.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 01.01.2020

Bjørnen ble oppdaget i Adventdalen på vei mot IGP like utenfor bebyggelsen i Longyearbyen rett etter midnatt nyttårsaften. Sysselmannen rykket ut med alt tilgjengelig mannskap og fikk presset bjørnen mot Revneset og Hanaskogdalen.

- Isbjørnen ble avlivet, ikke på grunn av en akutt situasjon, men de siste dagene har denne bjørnen vist en helt spesiell adferd i forhold til å ville trekke mot bebyggelsen Longyearbyen og således utgjøre en fare for folk i byen, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

- Vi har gjort mange forsøk på å løse situasjonen på andre måter enn å avlive bjørnen, men uten å lykkes og uten at bjørnen har respondert som vi ønsket. I en tid på året hvor det er nattemørkt hele døgnet har vi har svært dårlig oversikt. Vi har ikke mannskapsressurser til å passe på befolkingen 24 timer i døgnet framover, påpeker sysselmannen.

- Fordi det ikke har latt seg gjøre å frakte den bort, turte vi ikke lenger ta sjansen på at vi klarte å holde god nok kontroll på den. Vi besluttet derfor til slutt at vi måtte avlive bjørnen. Dette har vi støtte for både i regelverk og i tråd med egen isbjørninstruks, sier hun.

Isbjørnen ble første gang oppdaget i Longyearbyen sentrum ved 05-tiden torsdag 26. desember. Sysselmannen rykket ut med alt tilgjengelig mannskap. Bjørnen ble da presset ut av byen og opp på Longyearbreen i løpet av morgenen. Ved bruk av helikopter ble bjørnen presset videre mot Colesdalen i løpet av torsdag.

Tidlig om morgenen lørdag 28. desember ble isbjørnen igjen observert i Longyearbyen. Den var da i området rundt restauranten Huset. Sysselmannen rykket igjen ut med alt tilgjengelig mannskap og fikk presset isbjørnen opp mot Longyearbreen med kjøretøy og helikopter. Planen var å presse isbjørnen helt til Van Mijenfjorden, cirka fire mil fra Longyearbyen.

I løpet av morgenen ble det også vurdert å bedøve bjørnen og frakte den langt bort fra bebyggelsen med helikopter. Fordi det ikke var tilstrekkelig isbjørnfaglig kompetanse i Longyearbyen nå i jula, var dette imidlertid ikke mulig å gjennomføre.

På grunn av vanskelige værforhold måtte pressingen av bjørnen avsluttes ved 15-tiden lørdag ettermiddag. Siste kjente posisjon på isbjørnen var da innerst i Bjørndalen. Tidlig om morgenen dagen etter ble bjørnen observert av folk på en hytte ytterst i Bjørndalen. Den var da nærgående på flere hytter i området. Sysselmannen sendte ut helikopter og tjenestefartøyet Polarsyssel for å forsøke å lokalisere den fra sjøsiden.

Sysselmannen hadde etterhvert ikke full kontroll på hvor bjørnen befant seg, og gikk ut med en generell advarsel til folk om å være svært varsomme.

Bjørnen dukket opp igjen ved bebyggelsen i Longyearbyen like over midnatt nyttårsaften og hadde trolig kommet fra Revneset. Det var da fjerde gang på kort tid at bjørnen var inne i eller like utenfor bebyggelsen i Longyearbyen.