Åpne dager på Fredheim

Fredheim. Foto: Monica Votvik / Sysselmesteren på Svalbard.

Sysselmesteren på Svalbard åpner Fredheim for fastboende to dager denne våren i samarbeid med Svalbard Museum.

Publisert 08.04.2024

Fredheim er åpen for fastboende følgende dager i april (med værforbehold):

  • Søndag 14. april kl. 12-15
  • Lørdag 20. april kl. 12-15

På Fredheim vil Svalbard museum vil formidle historien om fangstfamilien Nøis og Sysselmesterens feltinspektører vil også være til stede for å svare på spørsmål.

Tilbudet gjelder kun fastboende på Svalbard. Det er ikke anledning til å ta imot større turfølger.

Det blir anledning til å gå inn i både nødbua og gammelhytta på egen hånd. I Villa Fredheim vil Svalbard museum formidle historien om fangstfamilien Nøis.

Om Hilmar Nøis
Hilmar Nøis hadde 38 overvintringer på Svalbard. 35 av disse var fangstmannsovervintringer. I tillegg jobbet han en vinter i kullgruve og var to vintre med på redningsaksjoner etter ekspedisjoner. Hilmar var gift to ganger, først med Elen Nøis. Sammen hadde de sønnen Johannes Kaps Nøis. Hilmar giftet seg senere med Helfrid Nøis. Helfrid tilbragte 7 vintre på fangststasjonen og hjemmet deres, Villa Fredheim. Dette og mer til kan du høre litt mer om du kommer til Fredheim på "Åpen dag". Hilmar Nøis ville at Fredheim skulle være et minne etter norsk fangstmannsliv og overdro Villa Fredheim til Sysselmesteren med betingelsen om at lokalbefolkningen skulle få tilgang av og til. Vi arrangerer nå åpne dager og håper å se deg der.

Velkommen!