Ros fra Sysselmesterens feltinspektører

Oppsyn har vært en viktig del av oppdraget til feltinspektørene i vinter. Foto: Sysselmesteren på Svalbard

Sysselmesterens feltinspektører har avsluttet vintersesongen og gir ros til turoperatørene og folk flest.  -Inntrykket vi sitter igjen med er at de aller, aller fleste driver seriøst og ønsker å holde seg til lover og regler, oppsummerer Trym Alexandersen og Michael Andersson i feltlag vinter 2022.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 24.05.2022

I løpet av de 11 ukene de har vært i felt har de tilbakelagt 6380 kilometer på snøskuter fra Van Kulenfjorden i sør til Ringhorndalen i nord og fra Kapp Linne i vest til Mohnbukta i øst. De har kontrollert 121 turfølger og forskergrupper og har møtt over 2.000 personer på tur.

Basen har vært Fredheim ved Tempelfjorden. Der har det i perioder vært svært folksomt.

- Ja, vi har opplevd stor pågang på Fredheim. Turistgruppene kom gjerne i 11.00- tiden og det begynte å gi seg i 14.00-tiden. Det har også vært mange individuelle på tur til Fredheim, forteller Trym Alexandersen og Michael Andersson.

På åpen dag ved Fredheim var det cirka 350 personer innom stedet.

- Fredheim blir et lite sted når så mange kommer dit, men guidene har oppført seg veldig godt og organisert turistgruppene, opplyser feltinspektørene.

Selv om de aller fleste følger lover og regler, er det også blitt noen få anmeldelser i løpet av de 11 ukene de har vært i felt. 

- Det dreier seg om to skuterfølger som er blitt anmeldt for brudd på ferdsel på sjøisen ved Billefjorden, to anmeldelser på en reiselivsaktør for brudd på våpenloven og en anmeldelse av en privatperson for brudd på motorferdselforbud i en nasjonalpark, sier Trym Alexandersen og Michael Andersson.