Endring av navn fra Sysselmann til Sysselmester

Sysselmester Lars Fause overværer at skiltmester André Jenssen bytter ut det gamle skiltet over døren til administrasjonsbygget.

Den 1. juli 2021 endrer Sysselmannen på Svalbard navn til Sysselmesteren på Svalbard. – Bortsett fra navnebyttet blir det ingen endringer. Våre oppgaver og ansvarsområder blir de samme som før, og Sysselmesteren er regjeringens øverste representant på øygruppen, sier sysselmester Lars Fause.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 01.07.2021

I dag ble det gamle skiltet over inngangen administrasjonsbygget på Skjæringa tatt ned og erstattet med et nytt skilt med nytt navn og ny logo. Det er ett av flere synlige tegn på navneskiftet.

- Men vi får ikke gjort alt på en gang. Det vil ta noe tid før vi har fått byttet ut alle skilt, merker og logoer. En del er gjort, men mye gjenstår også, opplyser fungerende administrasjonssjef Kristian Angen.

- Derfor vil navnet Sysselmann fortsatt dukke opp her og der. Men det offisielle navnet er altså Sysselmester, sier han.

Sysselmann har vært navnet på regjeringens øverste representant på øygruppen siden Svalbard ble en del av Kongeriket Norge i 1925. Da ble det bestemt i svalbardlovens § at «på Svalbard skal der være en sysselmann».

I fjor bestemte justisminister Monica Mæland og regjeringen at tiden var inne for en kjønnsnøytral tittel på stillingen. I begynnelsen av desember ble det besluttet at Sysselmannen skulle bli Sysselmester fra 1. juli 2021.

Lars Fause tiltrådte stillingen som sysselmann 24. juni. I dag ble han den første sysselmesteren på Svalbard.

- Det ser jeg fram til. Det er en spennende jobb og en flott tittel, sier han.