NINA: Geodesianlegg har ikke hatt negativ innvirkning på fuglebestanden

Etableringen av Kartverkets nye geodesianlegg i Ny-Ålesund har ikke hatt negativ innvirkning på fuglebestanden i området. Det viser en rapport som Norsk Institutt for naturforskning (NINA) har utarbeidet.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 22.09.2021

Da Kartverket skulle bygge den nye anlegget ved Brandallaguna i Ny-Ålesund, var ett av vilkårene for tillatelsen fra Sysselmannen på Svalbard at det skulle gjennomføres et eget overvåkningsprogram i området. Programmet skulle følge effekter av inngrepet på hekkende tyvjo og vadefugl, samt fugl i Brandallaguna og vannene ved Knudsenheia.

Norsk institutt for naturforskning (NINA) har designet overvåkningsprogrammet på oppdrag fra Kartverket. Overvåkningen har blitt gjennomført i førfase, anleggsfase og driftsfase i perioden 2013-2019.

Formålet med rapporten er å oppsummere resultatene for hele overvåkningsperioden og bruke dataene fra alle årene til å vurdere de mulige effektene av tiltaket.

Hovedfunnet i rapporten er at det ikke er noen statistisk signifikante effekter av anlegget og inngrepet, etter syv år med overvåkning. Det betyr at utviklingen i det berørte området har vært tilnærmet lik utviklingen i kontrollområdene fra førfasen til anlegg/driftsfasen.

Overvåkningen viser at det har vært en nedgang i antall hekkende tyvjo og vadere i det berørte området ved Brandal. Men det har det også vært i kontrollområdene, og NINA konkluderer med at nedgangen skyldes naturlig variasjon og regner det ikke som en negativ effekt av anlegget.

Et annet hovedfunn er at Brandallaguna fortsatt framstår som et veldig viktig fugleområde i Kongsfjorden. Den har et høyt antall arter og til dels høye antall av forekomster hvert år. Fuglene benytter Brandallaguna til å søke etter næring, finne beskyttelse, drikke, hvile- og vaske seg, samt til å hekke. Overvåkningen har styrket kunnskapsgrunnlaget for dette området.

Gjennom denne rapporten har Kartverket oppfylt et av vilkårene som Sysselmesteren på Svalbard ga i tillatelsen for etablering av det nye anlegget.

Se lenke til hele rapporten til høyre.