Markerte frigjøringsdagen

Frigjøringsdagen 8. mai ble markert ved kaptein Trond Vigtels grav. Foto: Sysselmesteren på Svalbard
Frigjøringsdagen 8. mai ble markert ved kaptein Trond Vigtels grav. Foto: Sysselmesteren på Svalbard

Linnea Våtvik, Ingeborg Andersen og Hanna Ree fra 8. klasse ved Longyearbyen skole holdt tale og sysselmester Lars Fause og sysselmesteroverbetjent Stein Olav Bredli la ned krans på kaptein Trond Vigtels grav på Longyearbyen kirkegård i dag. Markeringen ble avsluttet med ett minutt stillhet.

Publisert 08.05.2022
Kaptein Trond Vigtel er den eneste av de 26 nordmennene som falt på Svalbard under 2. verdenskrig som er gravlagt på Svalbard.
 
Hans foreldre ønsket å hente ham hjem og gravlegge han i Kongsvinger, der han kom fra. Men etter anmodning fra dem som da bodde i Longyearbyen, ble han gravlagt her. Trond Vigtels grav er et symbol og minne om de soldatene som falt på Svalbard i kamp for Norges frihet.
 
På frigjøringsdagen hvert år holder elever fra 8. klasse tale og sysselmesteren legger ned krans på Trond Vigtels grav. Det er en tradisjon som ble gjenopptatt i 2017.