Etterforsker forstyrrelse av isbjørn


Sysselmesteren har fått flere meldinger om oppsøking og mulig ulovlig forstyrrelse av isbjørn. – Vi vil følge opp tips og har startet etterforskning av en konkret sak, sier assisterende sysselmester Sølvi Elvedahl.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 18.05.2022

Etter svalbardmiljølovens §30 er det forbudt å lokke til seg, forfølge eller ved annen aktiv handling oppsøke isbjørn slik at den blir forstyrret eller det kan oppstå fare for mennesker eller isbjørn.

- Det er mange båter langs vestkysten av Spitsbergen nå. Så å si alle ønsker å se isbjørn, og vi erfarer at det er ulik praksis for hvor nærgående fartøyene er isbjørnene, opplyser miljøvernsjef Kristin Heggelund hos Sysselmesteren.

-  Formålet med bestemmelsen i svalbardmiljøloven er at isbjørnen skal få være i fred for å beskytte den, og for å unngå at det oppstår farlige situasjoner for mennesker. Med all den ferdselen og aktiviteten som nå pågår, er vi bekymret for påvirkningene isbjørnene utsettes for over tid, sier hun.

Isbjørnen er et rovdyr, og dersom den bli mer vant til menneskelig nærvær kan det oppstå flere farlige situasjoner for både mennesker og isbjørn.