Fiberkabel til fastlandet ute av drift


Den ene av de to forbindelsene på svalbardfiberen er ute av drift, melder Space Norway AS som eier og er ansvarlig for fiberforbindelsen mellom fastlandet og Svalbard. Kommunikasjonen til og fra Svalbard går likevel som normalt.

Publisert 09.01.2022

-Jeg har blitt orientert om at det det har oppstått en feil på en del av den ene av to fiberforbindelser mellom Svalbard og fastlands-Norge. Kommunikasjonen til og fra Svalbard går likevel som normalt. Svalbardfiberen fungerer fortsatt, selv om den ene forbindelsen nå har sviktet, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), i en pressemelding.

Space Norway med sine samarbeidspartnere arbeider nå for fullt med å lokalisere feilen og finne ut av hvor raskt den lar seg utbedre.

-Justis- og beredskapsdepartementet følger situasjonen og holdes løpende orientert om arbeidet med feilsøking via Nærings- og fiskeridepartementet, som eier Space Norway. Departementet har også løpende kontakt med Sysselmesteren for Svalbard, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Det har vært gjennomført feilsøking fra feilen ble oppdaget ved 04.00-tiden fredag morgen. Fredag kveld ble det fastslått at det er feil på strømmatingen mellom 130 og 230 km fra Longyearbyen, i et område hvor kabelen går bratt ned i dyphavet fra ca. 300 m til ca. 2700 meters dybde, opplyser Space Norway.

Hvordan skaden har oppstått er ikke avklart, men dette undersøkes nærmere. For å reparere skaden må et større, havgående kabelleggingsfartøy mobiliseres.

Se lenke til pressemelding fra Space Norway til høyre.

Last ned dokumenter