Forlenger karanteneplikten til 17. april


Sysselmannen forlenger plikten til hjemmekarantene på 14 dager for alle som ankommer Svalbard via flyplass, havn eller på annen måte. Vedtaket gjelder for hele Svalbard til 17. april. Hvis det er nødvendig, kan karanteneplikten bli forlenget etter denne datoen. Det er mulig å få unntak fra karanteneplikten.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 08.04.2020

Sysselmannen på Svalbard vurderer at behovet for beskyttelse og forebygging fortsatt er til stede.

Se hele vedtaket til høyre.

- Vedtaket er som før basert på vurderinger fra blant annet smittevernlegen ved Longyearbyen sykehus, Longyearbyen lokalstyre og beredskapsrådet for Svalbard, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Fraråder fortsatt å reise til Svalbard

For personer som allerede er i karantene etter vedtak av 20. mars 2020 og 25. mars 2020 løper karanteneperioden på 14 døgn fra tidspunktet for ankomst til Svalbard. Definisjonen av hjemmekarantene fremgår i de til enhver tid gjeldende nasjonale retningslinjer for hjemmekarantene.

- Ut fra nasjonale reiseråd og fordi alle tilreisende må i hjemmekarantene ved ankomst her, frarådes turister og andre reisende uten nødvendig årsak å reise til Svalbard inntil videre, påpeker Kjerstin Askholt.

Unntak fra karantenebestemmelse

Personer i virksomheter med samfunnskritisk funksjon og annet nøkkelpersonell som er nødvendig personell for å opprettholde nødvendig drift i virksomhetene, kan unntas fra karantenekravene. Unntaksbestemmelsen skal kun benyttes der dette vurderes å være strengt nødvendig.

Det kan i tillegg gis unntak for personer som allerede har sittet 14 døgn i karantene på fastlandet. Personen må ha kommet direkte fra karantene på fastlandet, det vil si reist rett fra karantene til flyplassen. Unntak skal kun benyttes når smitterisiko under karantene og reise til Svalbard vurderes som fraværende eller meget liten.

Det vil være opp til den enkelte virksomhets ledelse å vurdere hvorvidt unntak skal gis. Virksomheten skal gjøre en smittevernsvurdering og unngå at den ansatte er i kontakt med øvrige ansatte og kunder der dette er mulig. Virksomheten må her særlig legge til rette for at vedkommende kan holde en avstand til andre personer på 2 meter innendørs og 1-2 meter utendørs. Unntaket gjelder bare personens arbeid, dvs. reise til og fra arbeid og i arbeidstiden. I fritiden vil personen være underlagt hjemmekarantene.

Sysselmannen kan i andre særlige tilfeller gi unntak fra karantenebestemmelsene. Som særlige tilfeller regnes blant annet tungtveiende personlige forhold som alvorlig sykdom i nær familie.

Føringer fra sentrale myndigheter kan medføre endringer i Sysselmannens vedtak. Vedtaket kan oppheves når det ikke lenger er nødvendig.

Last ned dokumenter